Om Oss

Kompaniet Circus Glass Royale

Circus Glass Royale är ett kompani som kombinerar cirkus med glaskonst. Vi gör föreställningar som specifikt anpassas till platsen, tillsammans med professionella nycirkusartister, musiker och glaskonstnärer. Glasriket i Småland är vår hemmaplan, men vi rör oss inte sällan långt utanför regionens gränser med målet att bredda publikens bild av vad cirkus är.

Circus Glass Royale startade 2008 som Cirkus i Glasriket och vi gör sedan dess – förutom föreställningar, performance och events – workshops, samarbeten med näringslivet och innovativ forskning. Glas är vår passion, och ingen utmaning är för stor; Kan man hoppa hopprep med rykande varmt glas? I en glashytta? Med en symfoniorkester? Välkommen in i vår värld!

Vilka är vi

Åsa Johannisson är konstnärlig ledare för Circus Glass Royale och regissör inom områdena scenkonst och rörlig bild. Åsa arbetar främst med interdisciplinära projekt och föreställningar, hennes kortfilm ”FISH” belönades med Channel + Award vid filmfestivalen Nordisk Panorama 2009. Under 2008-2010 var hon projektledare, forskare och chef för det konstnärliga forskningsprojektet Beyond & Within (www.beyondandwithin.se) vid Stockholms Dramatiska Högskola och har också varit gästforskare vid Konstfack i Stockholm. 2012 hade hennes film Have a nice day premiär på Folkets bio och hon har nu uppdrag vid Stockholms Dramatiska högskola och vid Dans- och Cirkushögskolan.

Nina Westman har en Master of Fine Art från Konstfack och är en glaskonstnär med bakgrund som skådespelare och scenograf. Nina arbetar med glaskonst, design, performance och installationer. Where´s the damn phone på Telefonplan, Stockholm och Underbar Bubbelbar – Uran och ruin i ruinerna av Kronobergs slott är ett par av dessa. Hon arbetar också med produkter och har formgivit den populära flaskan med en stjärna som syns på många restauranger runt om i landet, Still Sparkling samt är medlem i det anrika konsthantverkskooporativet Blås & Knåda.

Nina Westman finns representerad på Smålands Museum Sveriges Glasmuseum och är aktuell med soloutställningen Je´Taime Marie – I love you Mary på The Glass Factory i Boda. Nina arbetar också på Konstfack som koordinator för masterprogrammet CRAFT! och är styrelsemedlem i Glasakademin (www.ninawestman.se).

Maria Stålhammar är Circus Glass Royales projektledare. Hon har en master of fine Arts i Internationell scenkonstproduktion från Stockholms Dramatiska Högskola med särskilt fokus på kulturpolitik och förutsättningar för internationella utbyten. Efter åtta år som tjänsteperson i Västra Götalandsregionen, Kultur i Väst, kom Maria till Stockholm 2012 och startade Mary Steel Prod. Idag arbetar hon som producent och projektledare med uppdragsgivare som Kulturbryggan/Regeringskansliet och Stockholms Dramatiska Högskola och performanceartisterna Reich+Szyber och förstås Circus Glass Royale. Maria är ordförande i föreningen Kommunikation för scenkonst och sitter i styrelsen för Riksteatern Stockholms län.

 Mikkel Karlshøj är en dansk glas- och träkonstnär som också är utbildad vid AFUK, cirkusskolan i Köpenhamn. Han har en BA från Det Kongelige Danske Kunstakademi Bornholm och kombinerar i sitt konstnärliga arbete glas med trä. Mikkel har jobbat med Circus Glass Royale sedan 2011, som artist och glasblåsare. Han formger och konstruerar även träscenografi samt tillverkar artefakter till föreställningarna.

Verksamheten och vår konstnärliga vision

I alla våra produktioner strävar vi efter en och samma sak: vi vill göra banbrytande produktioner med glas och cirkus.

Circus Glass Royale – Cirkus i Glasriket är mötet mellan cirkus, glas, musik, tradition och förnyelse, fria konstnärer, kulturinstitutioner och näringsliv. Med avstamp i hantverk och kulturarv binder vi samman konstnärlig verksamhet med forskning och pedagogik, och placerar det i en samtida kontext. Genom att kombinera olika konstformer på det här sättet, uppstår helt nya uttryck som driver den konstnärliga utvecklingen framåt. Det tycker vi är en lagom ambitionsnivå.

Internationella Gästspel

Under 2012 gästade vi ett flertal platser.

Utmärkelser

Vi kan 2012 stoltsera med dessa utmärkelser:

  • Sveriges bidrag till International Glass Symposium, Novy Bor, Tjeckien 2012
  • Sveriges bidrag till Prague Quadrennial, 11th International Competitive Exhibition of Scenography and Theatre Architecture 2012

Samarbeten

Samarbete och samverkan är viktiga ledord i vår verksamhet. Vi samarbetar med och sammanför kulturinstitutioner, näringsliv och det fria konst -och kulturlivet. Utan dessa hade vårt arbete varit, om inte omöjligt, så mycket mer komplicerat:

Konstnärer inom områdena musik, scenkonst och glas
Musica Vitae
Musik i Syd
Kulturparken Småland
Regionteatern Blekinge Kronoberg
The Glass Factory

Kontakt

info@circusglassroyale.se
facebook.com/circusglassroyale

Postadress:
Circus Glass Royale
c/o H Bernström
Folkskolegatan 14
117 35 Stockholm